U Srbiji je održan ogled disekcije radi dodele odobrenja metoda klasiranja svinjskih trupova

9. Mart 2023.

Od 20. februara do 3. marta održan je ogled disekcije svinjskih trupova za procenu referentnog procenta nemasnog mesa u okviru Tvining projekta „Podrška uspostavljanju sistema klasiranja trupova u skladu sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom EU“ koji finansira EU. 

Pet naučnika i stručnjaka sa Instituta za poljoprivredno-prehrambena istraživanja i tehnologije (IRTA) iz Španije sarađivalo je s Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije, u cilju sprovođenja niza aktivnosti u vezi s klasiranjem trupova. IRTA je istraživački institut u vlasništvu vlade Katalonije pri Odeljenju za klimatske promene, hranu i ruralnu agendu. Misija IRTE je da doprinese modernizaciji, unapređenju, jačanju konkurentnosti i podsticanju održivog razvoja u sektorima poljoprivrede, hrane, agrošumarstva, vodoprivrede i ribarstva, kao i u svim oblastima koje su direktno ili indirektno povezane sa snabdevanjem krajnjih potrošača zdravim, visoko-kvalitetnim životnim namirnicama, a istovremeno doprinosi bezbednosti hrane i bezbednoj preradi namirnica i uopšte unapređenju zdravlja i dobrobiti stanovništva.

Zakon Evropske unije (EU) zahteva da se secira najmanje 10 i skenira 120 svinjskih polutki. Tokom ispitivanja sprovedenog u Srbiji, obučeni mesari su u potpunosti secirali 20 polutki, a skenirano je 130, čime su ispunjeni zahtevi zakona u EU.

Tim stručnjaka je koristio mobilnu kompjutersku tomografiju (CT) za skeniranje, koja se koristi u različitim zemljama radi sprovođenja ispitivanja skeniranja. CT je bio instaliran u prikolici i to je tehnologija koja omogućava dobijanje slika unutrašnjosti tela i stoga se može primeniti na žive životinje, trupove ili polutke, kao i na druge prehrambene proizvode. Upotreba skenera omogućava uštedu vremena i novca i daje tačnije rezultate, jer se njime, između ostalog, dobijaju stvarne mere umesto procena.

Prikolica instituta IRTA stigla je u Srbiju i bila instalirana u klanici, sve do kraja ogleda, a po završetku je vraćena u Španiju. To je omogućilo trodimenzionalnu rekonstrukciju životinja. Ovaj alat je omogućio da se uz pomoć virtuelnog sečenja predvidi sastav masti i mišića za svaki od delova trupa, procenjujući tako kvalitet trupova i optimizujući ovaj proces za industriju. EU je odobrila upotrebu kompjuterske tomografije kao referentnog sistema za kalibraciju opreme za klasiranje trupova.

Ovim ispitivanjem stručnjaci će dobiti potrebne podatke za kalibraciju i odobrenje metoda klasiranja svinjskih trupova.

Ogled disekcije su podržali Institut za nuklearne nauke Vinča, Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu i klanice Đurđević, Nedeljković i Agropapuk.