Obuka o klasiranju svinjskih trupova u Srbiji privlači entuzijastične predstavnike iz klanica

27. Septembar 2023.

Nedavna obuka, u okviru tvining projekta koji finansira EU „Podrška uspostavljanju sistema klasiranja trupova u skladu sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom EU“, održana od 12. do 14. septembra 2023. godine, okupila je 14 klanica, sa ukupno 18 entuzijastičnih polaznika, što predstavlja značajan iskorak u proizvodnji mesa u ovoj zemlji.

Ovaj sveobuhvatni program obuke osmišljen je da unapredi veštine i znanje profesionalaca uključenih u klasiranje i obradu svinjskih trupova. Događaj je pružio dragocenu priliku zaposlenima u klaniciama da usavrše svoje sposobnosti po pitanju procene i usklađenosti svinjskih trupova sa industrijskim standardima. Moduli obuke su se sastojali od teorijske i praktične faze na najmanje 30 nasumično odabranih trupova i trajali su deset sati.

Tokom različitih modula obuke, učesnici su sticali znanje kroz praktično iskustvo i takođe su stekli uvid u složenost klasiranja svinjskih trupova, ocenjivanja i ključnih faktora koji utiču na ukupan kvalitet mesa, koristeći Fatometar, Optigrejd i ZP metodu radi dobijanja tačnih i efikasnih rezultata. Polaznici kursa su prošli kroz detaljnu teorijsku i praktičnu obuku o SEUROP sistemu za svinje: relevantno zakonodavstvo EU i/ili nacionalno zakonodavstvo, prezentacija trupova, uređaji za klasiranje, obeležavanje, provera merenja i sistem kontrole cena.


Ovaj program obuke realizovali su predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Fakulteta u Novom Sadu koji su prošli obuku tokom prethodnih aktivnosti na ovom projektu, a nadgledali su ga stručnjaci iz Letonije koji imaju veliko iskustvo u ovoj materiji, a uz podršku mesnih industrija Carnex i Đurđević. Stručni predavači su vodili diskusije i praktične demonstracije, obezbeđujući da učesnici steknu dublje razumevanje ove materije.

Učesnici su izrazili zadovoljstvo programom obuke, ističući njegovu praktičnu važnost i pozitivan uticaj koji će imati na njihovo svakodnevno poslovanje.

Organizatori se zahvaljuju na aktivnom učešću klanica i posvećenosti učesnika. Ovakvi zajednički napori doprinose stalnom unapređenju industrije prerade mesa u Srbiji, obezbeđujući da potrošači dobiju proizvode visokog kvaliteta.